Έτοιμο το φωτογραφικό λεύκωμα. Ο «παλιός» και ο «σύγχρονος» Δήμος Αγ. Νικολάου


Παρέλαβε ο Δήμος Αγίου Νικολάου το φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο αποθησαυρίζει μια σημαντική συλλογή αδημοσίευτων (των περισσότερων) παλαιών και νέων φωτογραφιών, που αποτυπώνουν τον «παλιό» και τον «σύγχρονο» Δήμο Αγίου Νικολάου, συμπεριλαμβάνοντας τα δύο αστικά κέντρα του -τον Άγιο Νικόλαο και τη Νεάπολη, αλλά και όλα τα χωριά που συνθέτουν το σημερινό Δήμο.
Είναι μια συλλογική δουλειά, αφού πέραν όσων εργάστηκαν για την επιμέλεια της έκδοσης αυτής, συνέβαλαν και πολλοί συμπολίτες προσφέροντας, κυρίως παλαιό φωτογραφικό υλικό από αρχεία και συλλογές τους, θέλοντας να συμβάλουν έτσι στη διάσωση και διάδοση αυτού του σπάνιου θησαυρού, αλλά και στην τεκμηρίωση της πολύ ενδιαφέρουσας διαδρομής του τόπου μας τα τελευταία 120 χρόνια περίπου.
Οι λεζάντες των φωτογραφιών είναι τυπωμένες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Το πανόδετο, με το σκληρό εξώφυλλο, φωτογραφικό λεύκωμα είναι 250 σελίδων και σίγουρα θα αποτελέσει άλλη μια συλλεκτική έκδοση του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Είναι το δεύτερο στη σειρά φωτογραφικό λεύκωμα που εκδίδει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Το πρώτο, είχε ξεκινήσει να δημιουργείται επί δημαρχίας Γεωργίου Μενεγάκη και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δημαρχίας Αντώνη Ζερβού (τυπώθηκε το Νοέμβριο του 2000) και αποθησαύρισε για πρώτη φορά μια συλλογή από παλιές γκραβούρες, καρτ-ποστάλ, αλλά και νεότερες φωτογραφίες, που απέδιδαν μια συνολική εικόνα για την πορεία του τόπου αποτυπώνοντας τις φάσεις και αλλαγές που υπέστη χωροχρονικά, για να φτάσει ως το κατώφλι της δισχιλιετίας ο Άγιος Νικόλαος.
Το νέο λεύκωμα, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός στο εισαγωγικό σημείωμά του αποτελεί το «εισιτήριο στο χώρο και στο χρόνο», με στόχο να κρατήσει ζωντανές στη μνήμη μας στιγμές από το παρελθόν και το παρόν ενός τόπου που αγαπήθηκε διαχρονικά, από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Κάθε εικόνα που περιλαμβάνει το λεύκωμα του Δήμου «είναι ικανή να ξυπνήσει αναμνήσεις, να ενδυναμώσει τη συλλογική μας μνήμη, να ενισχύσει την προσπάθεια που η δημοτική αρχή καταβάλλει, για τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό».
Το φωτογραφικό λεύκωμα τυπώθηκε σε 2.500 αντίτυπα και θα προσφέρεται από το Δήμαρχο, ως δώρο, σε διακεκριμένους επισκέπτες.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
ΠΗΓΗ: ΑΝΑΤΟΛΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Εξαφανίστηκε και αναζητείται 60χρονος άνδρας

Η σημερινή τραγική εικόνα του τουριστικού Σισού!!!

Τι θα κοστίσει ένα προστατευτικό; Αν δεν μπει, ίσως μια ζωή...

Σας ευχαριστούμε!

Σίσι: Πνιγμένοι στα σκουπίδια, τελείως ξεχασμένοι, δεν είμαστε απόβλητα

Βρέθηκε ο αγνοούμενος Θεοχάρης Παπαδάκης!

Εξαιρετικές εκδηλώσεις και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο Βραχάσι "Ο ΑΝΑΥΛΟΧΟΣ"

Το "ΣΥΝΟΛΟ ΡΕΙ" το Σάββατο στο Βραχάσι!

Μια μοναδική φωτογραφία από τη θεμελίωση της Μεγάλης Εκκλησίας στο Βραχάσι στις 12 Ιουλίου 1936