Έτοιμο το φωτογραφικό λεύκωμα. Ο «παλιός» και ο «σύγχρονος» Δήμος Αγ. Νικολάου


Παρέλαβε ο Δήμος Αγίου Νικολάου το φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο αποθησαυρίζει μια σημαντική συλλογή αδημοσίευτων (των περισσότερων) παλαιών και νέων φωτογραφιών, που αποτυπώνουν τον «παλιό» και τον «σύγχρονο» Δήμο Αγίου Νικολάου, συμπεριλαμβάνοντας τα δύο αστικά κέντρα του -τον Άγιο Νικόλαο και τη Νεάπολη, αλλά και όλα τα χωριά που συνθέτουν το σημερινό Δήμο.
Είναι μια συλλογική δουλειά, αφού πέραν όσων εργάστηκαν για την επιμέλεια της έκδοσης αυτής, συνέβαλαν και πολλοί συμπολίτες προσφέροντας, κυρίως παλαιό φωτογραφικό υλικό από αρχεία και συλλογές τους, θέλοντας να συμβάλουν έτσι στη διάσωση και διάδοση αυτού του σπάνιου θησαυρού, αλλά και στην τεκμηρίωση της πολύ ενδιαφέρουσας διαδρομής του τόπου μας τα τελευταία 120 χρόνια περίπου.
Οι λεζάντες των φωτογραφιών είναι τυπωμένες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Το πανόδετο, με το σκληρό εξώφυλλο, φωτογραφικό λεύκωμα είναι 250 σελίδων και σίγουρα θα αποτελέσει άλλη μια συλλεκτική έκδοση του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Είναι το δεύτερο στη σειρά φωτογραφικό λεύκωμα που εκδίδει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Το πρώτο, είχε ξεκινήσει να δημιουργείται επί δημαρχίας Γεωργίου Μενεγάκη και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δημαρχίας Αντώνη Ζερβού (τυπώθηκε το Νοέμβριο του 2000) και αποθησαύρισε για πρώτη φορά μια συλλογή από παλιές γκραβούρες, καρτ-ποστάλ, αλλά και νεότερες φωτογραφίες, που απέδιδαν μια συνολική εικόνα για την πορεία του τόπου αποτυπώνοντας τις φάσεις και αλλαγές που υπέστη χωροχρονικά, για να φτάσει ως το κατώφλι της δισχιλιετίας ο Άγιος Νικόλαος.
Το νέο λεύκωμα, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός στο εισαγωγικό σημείωμά του αποτελεί το «εισιτήριο στο χώρο και στο χρόνο», με στόχο να κρατήσει ζωντανές στη μνήμη μας στιγμές από το παρελθόν και το παρόν ενός τόπου που αγαπήθηκε διαχρονικά, από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Κάθε εικόνα που περιλαμβάνει το λεύκωμα του Δήμου «είναι ικανή να ξυπνήσει αναμνήσεις, να ενδυναμώσει τη συλλογική μας μνήμη, να ενισχύσει την προσπάθεια που η δημοτική αρχή καταβάλλει, για τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό».
Το φωτογραφικό λεύκωμα τυπώθηκε σε 2.500 αντίτυπα και θα προσφέρεται από το Δήμαρχο, ως δώρο, σε διακεκριμένους επισκέπτες.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
ΠΗΓΗ: ΑΝΑΤΟΛΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Συνδυασμού του Αντώνη Ζερβού στο Σίσι!