Emile-Honoré Destelle καταγράφει στο ημερολόγιό του την επίσκεψή του στο Βραχάσι περί τα 1900!!!

Για το δρόμο από Νεάπολη προς Βραχάσι γράφει στο ημερολόγιό του στις αρχές του 20ου αιώνα ο στρατιωτικός ο E. Destelle, που μαθαίνουμε ότι μεταφράζεται και θα εκδοθεί από την ΕΚΙΜ. 
Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Νομός Λασιθίου ήταν υπό την ευθύνη της Γαλλίας. 
Ο E. Destelle αναφέρει ότι για τη διαδρομή προς το Βραχάσι, το μεγάλο χωριό που βρίσκεται στον δρόμο από τη Νεάπολη προς την Κάντια
Ο δρόμος είναι καλός και η περιοχή είναι πολύ ευχάριστη.

Αναφέρει ότι υπάρχουν ωραίες καλλιέργειες ελαιοδέντρων και αμπελιών. Αλλά αυτό που τον ευχαριστούσε ιδιαίτερα ήταν ότι έβλεπε δάση με βελανιδιές!!!
Μάλιστα αναφέρει ότι η περιοχή μοιάζει με ανάλογες περιοχές στη Γαλλία που του την θυμίζει έντονα.
Οι βελανιδιές που αναφέρονται υλοτομήθηκαν από τους Ιταλούς στην Κατοχή σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε και χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τους φούρνους και την παρασκευή φαγητού και για θέρμανση όσο και για την παραγωγή κάρβουνου με το οποίο προμήθευαν άλλες κατεχόμενες περιοχές.
Όπως αναφέρει στο ημερολόγιό του ο E. Destelle αφού πέρασε ένα πολύ υπερυψωμένο πέρασμα, που κυριαρχεί σε όλη την πεδιάδα της Νεαπόλεως έφθασε στο Βραχάσι.
Το χωριό - περιγράφει - βρίσκεται σκαρφαλωμένο στη βόρεια πλαγιά μιας πολύ κρυμμένης βαθιάς κοιλάδας. 
Η εικόνα του είναι πολύ καλή, με τα σπίτια του χτισμένα σε επίπεδα, μερικά από τα οποία είναι με κεραμίδια. 


Στην είσοδο του χωριού ήταν μια κρήνη που είχε πολύ νερό ενώ ο δρόμος πλαισιώνει έναν αρκετά βαθύ γκρεμό.
Στην είσοδο του χωριού οι μαθητές του σχολείου σχημάτισαν αλυσίδα, ο κλήρος, οι προεστοί και πλήθος περίεργων.
Καθώς είναι η περίοδος συγκομιδής των ελιών δεν υπήρχε πολύς κόσμος, αλλά όσοι βρίσκονται θέλουν να αναπληρώσουν τους απόντες με τον θόρυβο που έκαναν.
Οι άνδρες του φυλακίου που διοικείται από ένα λοχία σχημάτισαν αλυσίδα, φορώντας τις επίσημες υπηρεσιακές τους στολές. Κάτω από αυτόν τον ηλιόλουστο ουρανό το θέαμα είναι μεγαλειώδες, συνεχίζει ο Γάλλος Στρατιωτικός ο οποίος επισκέφθηκε στη συνέχεια το χωριό και το φυλάκιο που έχει εγκατασταθεί σε ένα σχεδόν καινούργιο σπίτι.
Οι στρατιώτες διαπιστώνει ότι ζουν σε αυτό υπό τέλειες συνθήκες υγιεινής και ευεξίας, ενώ σε ένα δωμάτιο έχουν τοποθετήσει ένα μεγάλο αριθμό τουφεκιών που έχουν παραδοθεί από τους κατοίκους και που είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν στη Νεάπολη.
Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στον επικεφαλής των προεστών του χωριού, μάλλον τον στον Πρόεδρο αναφέρεται και γίνονται τα σχετικά κεράσματα.
Τελειώνοντας την αναφορά του ο Γάλλος Στρατιωτικός αναφέρει ότι ο κόσμος τρώει συνεχώς αμύγδαλα, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή καλλιεργούνται κατά κόρον. Εξάλλου, είναι υπέροχα και θρυμματίζονται με τα δάκτυλα, όπως αναφέρει. Σε κάθε επίσκεψη, προσφέρουν αναψυκτικά(μάλλον σουμάδα ή πορτοκαλάδα) και αμύγδαλα, βάζοντάς τα ακόμα και στις τσέπες των επισκεπτών, για να τρώνε και στον δρόμο!!!

Ο E. H. Destelle με τον πρίγκιπα Γεώργιο στη Νεάπολη το 1899.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Βραχάσι 12 Ιουλίου 1936: Θεμελιώθηκε η μεγάλη εκκλησία και τελέσθηκε μνημόσυνο για τον Οπλαρχηγό Κ. Σφακιανάκη, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του

Μια απάντηση σε όσους από «αναπτυξιακό οίστρο» έχουν ξεγράψει το Βραχάσι…

101 είδη πουλιών ενδημούσαν το 1995 στο φαράγγι στο Σελλινάρι αναφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε στην Κοινότητα Βραχασίου!!!

Πρόσκληση κάθε Τετάρτη του Ιουλίου για να επισκεφθούμε τον Αρχαιολογικό χώρο στο Σίσι!

5,5 klm στην περιοχή κάτω από το Σελλινάρι και στη Μίλατο ασφαλτοστρώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Πάνω από το Σελλινάρι όμως τίποτα!!!

Τα παιδιά του Γενικού Λυκείου Νεάπολης έγραψαν στίχους του Ερωτόκριτου σε τοίχους του Βραχασού και του Σισού!

Ένας αθλητής με καταγωγή και από Βραχάσι αγωνίζεται στην κατηγορία SUPERSPORT και έρχεται πρώτος!