Οι προσπάθειες των Βραχασωτών να ολοκληρώσουν το έργο της ανέγερσης και λειτουργίας της μεγάλης εκκλησίας


Αρ. Βουρλάκης
Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που αναδύονται από το πολύ οργανωμένο και λεπτομερές αρχείο του Καθηγητή Αριστείδη Βουρλάκη.
Σήμερα παρουσιάζουμε την προσπάθεια που έγινε προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ναός με έρανο τον οποίο διενήργησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο.
Ψυχή αυτής της προσπάθειας από την αρχή της θεμελίωσης του Ναού ήταν ο καθηγητής Αριστείδης Βουρλάκης.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ένας στόχος ζωής προκειμένου να ολοκληρωθιεί ο Ναός και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές των Βραχασωτών.
Και δεν ήταν μόνο αυτός...
Αλλά για τα υπόλοιπα έργα στα οποία συνέβαλε καθοριστικά θα αναφερθούμε σε επόμενα σημειώματά μας.
Όσο διαβάζω το αρχείο του Καθηγητή Αρ. Βουρλάκη αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη.
Ως επικεφαλής αλλά και ως μέλος της ενοριακής επιτροπής που κατά καιρούς εκλεγόταν από τους Βραχασώτες, ο Αρ. Βουρλάκης ξεπέρασε πολλές συμπληγάδες για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.
Συγκρούσεις με μικροσυμφέροντα, συνεχή δημοσιεύματα στον τύπο της Κρήτης, επιστολές από ζηλόφθονες συγχωριανούς που θα μπορούσαν να τον βλάψουν και επαγγελματικά ως Καθηγητή, δεν τον πτόησαν και με συγκινητική στοχοπροσήλωση μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς που πίστευαν στον στόχο αυτό, ολοκλήρωσαν και μας παρέδωσαν τον περικαλλή ναό όπως χαρακτηρίζεται στην παραπάνω μπροσούρα.Στην παραπάνω κατάσταση αναφέρονται τα ονόματα των συγχωριανών μας που με τον οβολόν τους συνέδραμαν ώστε να ολοκληρωθεί η εκκλησία.
Αποτελεί ιστορικό τεκμήριο η αναφορά τους αυτή. Γιατί έχει από μόνη της μεγάλη ιστορική αξία αλλά και γιατί αποτελεί παράδειγμα διαφάνειας και απόδοσης δημόσιου απολογισμού πεπραγμένων.
Πράγματι το αρχείο αυτό διασώζει μια άλλη Βραχασώτικη αντίληψη και δίνει το παράδειγμα σε όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά σήμερα...

Προσθήκη λεζάντας
Οι παραπάνω μαρμάρινες πλάκες που είναι αναρτημένες στη Μεγάλη Εκκλησία της του Θεού Σοφίας, μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ανάγερση αλλά και ολοκλήρωση του έργου.
Η θεμελίωσή του έγινε το 1936 επί Ενοριακής Επιτροπείας Αριστ. Βουρλάκη, καθηγητού φιλολόγου, διευθύνοντος του έργου, του οποίου ήταν η ιδέα της κατασκευής μιας μεγάλης εκκλησίας στο  Βραχάσι, και μελών του εκκλ.συμβουλίου, παπά Νικ.Ροβίθη, Γ. Βουργούρη, Ι.Σ. Σπανάκη, Ν.Γ.Μαρκάκη και Γ.Χ.Φθενού.
Η θεμελίωση έγινε και αποτυπώθηκε σε αυτή την εξαιρετική φωτογραφία στις 12 Ιουλίου 1936:


Οι εργασίες διαμορφώσεως του χώρου και η έναρξη της οικοδόμησης, ξεκινούν με αργούς ρυθμούς, λόγω των πενιχρών εσόδων και η τοιχοποιία σταματά μέχρι το μισό ύψος της οικοδομής, ίσως και πιο κάτω.
Μεσολάβησε η κατοχή και μια δύσκολη περίοδος μετά την κατοχή όμως ο Αρ. Βουρλάκης και οι υπόλοιποι χωριανοί δεν εγκατέλειψαν αυτό το στόχο.
Η εκκλησία εγκαινιάστηκε από τον Επίσκοπο Πέτρας Δημήτριο το 1956 αλλά φαίνεται να ολοκληρώνεται τη δεκαετία του 60, μερικά χρόνια αργότερα.
Αρχιτέκτονας ήταν ο Εμμ. Μαρκόπουλος από την Ιεράπετρα και ο εργολάβος που την ολοκλήρωσε ήταν ο Μιχ. Σπίθας.

Η Εκκλησία όπως είναι σήμερα. 

Ν.Ι.Βλάχος

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

Στο Σίσι μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές στην Ελλάδα!

Ο πολύχρωμος γάμος στο Σίσι κόστισε 1 εκατ. δολάρια

Οι τέσσερις ναυαγοί σφουγγαράδες από την Κάλυμνο στο Σίσι

Οι μαθητές που πήγαιναν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Νεάπολης το 1965!

Πρόταση βόμβα! Αεροδρόμιο στο Σίσι!

Έδωσε το όνομά του στο νησί της Αγίας Βαρβάρας!!! Τέτοιο θράσος!! Από που το αντλεί;

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1994 στο καφενείο του Γιάννη τση Καλής...

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Συνδυασμού του Αντώνη Ζερβού στο Σίσι!